Ruokolahden keskustaajaman kuituverkkohankkeen valmistuminen siirtyy vuoteen 2021

Koronavirusepidemiasta johtuvien rajoitteiden vuoksi BLC Telecom on päättänyt siirtää Ruokolahden keskustaajaman valokuituverkon rakentamistyöt kokonaisuudessaan vuodelle 2021. Ennakkosuunnitelmista poiketen verkon kaivuutöitä ei tehdä tänä vuonna lainkaan.

BLC Telecom aloitti valokuituverkon rakentamisen Ruokolahden keskustaajaman viime vuonna ja ensimmäiset asiakkaat pääsivät liittymään verkkoon jo loppuvuonna 2019. Verkkoprojektin oli alun perin määrä kattaa vuodet 2019-2021, mutta tämän vuoden alussa BLC Telecom kiritti hyvin edenneen projektin aikataulua niin, että verkko oli tarkoitus kaivuutöiden osalta saada valmiiksi jo vuoden 2020 aikana. Koronavirusepidemian vuoksi hankkeen aikataulutus on kuitenkin jouduttu arvioimaan uudelleen.

”Koronavirusepidemiaa ei tietysti kukaan osannut verkon rakentamisaikataulua suunnitellessa ennustaa. Epidemiasta johtuvien rajoitusten vuoksi moni verkon rakennukseen liittyvistä työvaiheista on tällä hetkellä mahdotonta toteuttaa, joten katsoimme parhaaksi ottaa tässä kohtaa aikalisän ja siirtää verkon rakentumista 12 kuukautta eteenpäin”, BLC Telecomin toimitusjohtaja Hannu Väänänen toteaa.

Valokuituverkon rakentamisprojekteissa moni työvaihe perustuu paikallisten asukkaiden henkilökohtaiseen kontaktointiin. ”Myyntitiimin tekemät alueiden ennakkokartoitukset ovelta ovelle -menetelmällä jouduimme lopettamaan jo maaliskuun alkupuolella. Niiden lisäksi verkon toteutusvaiheessa tavataan kuitenkin asukkaita moneen otteeseen; infotilaisuuksissa, kaivuu-urakan pihakatselmuksissa, kaivuukieppien paikkojen suunnittelussa ja kiinteistön sisälle tehtävien asennusten myötä. Esimerkiksi taloyhtiöissä valokuitu tuodaan sisälle jokaiseen huoneistoon ja se edellyttää asentajakäyntejä, joihin kaikki taloyhtiöt eivät tässä tilanteessa ole halukkaita”, Väänänen kertoo.

Kun valokuituverkon rakennus- ja asennustyöt ovat käynnissä, henkilökontakteja olisi käytännössä mahdoton välttää. BLC Telecomin toimitusjohtajan Hannu Väänäsen mukaan rakentamisaikataulun siirtäminen vuodelle 2021 on kova pettymys: ”Tämä on harmillista meille ja ennen kaikkea jokaiselle valokuituliittymäänsä odottavalle asiakkaallemme. Poikkeustilanne on kuitenkin poikkeustilanne ja koronavirusepidemian pahentumisen välttämiseksi on tärkeää noudattaa viranomaisohjeita ja suojella riskiryhmiä. Työnantajana meillä on toki velvoitteena suojella myös omaa henkilökuntaamme ja näistä syistä verkon rakentamista ja liittymien asentamista päätettiin lykätä kokonaan tämän kaivuukauden yli”.

BLC Telecom jatkaa valokuituliittymien myyntiä Ruokolahden keskustaajamassa toistaiseksi sähköisten kanavien kautta. Itsepalveluportaalin kautta tehdyistä liittymätilauksista hintaedun tarjoava kampanja on voimassa kesäkuun loppuun.

”Koronaepidemiaan liittyvien rajoitusten kestoa on mahdotonta tässä vaiheessa ryhtyä arvioimaan. Toivomme tietysti, että voimme palata jatkamaan valokuituprojektiin liittyviä valmistelutöitä Ruokolahdelle jo alkusyksystä. Kaivinkoneet käynnistetään keväällä 2021 heti säiden salliessa ja tilattuja liittymiä päästään toimittamaan sitä myöten kun verkkoa rakentuu”, Väänänen kertoo.