<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1335718923188186&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Hae sivustolta

Aloita kirjoittamalla vähintään 3 merkkiä

  Valokuidulla suuri digiloikka, pieni hiilijalanjälki

  Valokuitu on tutkitusti ympäristöystävällinen valinta kodin nettiyhteydeksi. Moni haluaa tehdä pieniä muutoksia, joiden avulla voi elää hieman vastuullisemmin ja vähäpäästöisemmin. Valokuidun valinta on helpoin tapa varmistaa luotettava verkkoyhteys ja vähentää osaltaan omaa hiilijalanjälkeään.

  Valokuitu on vain puoli promillea keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljestä

  Finnet-liiton juuri julkaiseman ympäristötutkimuksen mukaan valokuituverkon rakentamisesta ja käyttämisestä syntyvä vuotuinen hiilidioksidipäästömäärä per kotitalous (5,48 kg) vastaa noin puolen promillen osuutta keskiverron suomalaisen hiilijalanjäljestä. Kotitalouden valokuituliittymän vuosittainen päästömäärä vastaa esimerkiksi noin 35 kilometrin autoilun hiilidioksidipäästöjä polttomoottorikäyttöisellä autolla (keskimääräiset auton päästöt Sitran arviosta).

  Tutkitusti tyytyväiset valokuitukäyttäjät arvostavat valokuidun ympäristöystävällisyyttä

  Finnet-liiton loppuvuodesta 2022 teettämän kuluttajatutkimuksen mukaan suomalaisista valokuidun käyttäjistä 95 prosenttia on tyytyväisiä kotinsa internetyhteyteen. Mobiilikäyttäjistä tyytyväisiä on 47 prosenttia. Internetyhteyden valinnassa tärkeimpiä kriteereitä ovat toimintavarmuus, hinta ja nopeus. Valokuidun käyttäjät ovat kaikilla näillä mittareilla tyytyväisimpiä.

  Kolme neljästä suomalaisesta pitää jo nyt valokuitua ympäristöystävällisenä valintana. Kolmannes suomalaisista haluaisi kuitenkin saada lisää tietoa tietoliikenneyhteyden ympäristövaikutuksista. Ympäristöystävällisyys kiinnostaa erityisesti nuoria aikuisia, sillä lähes puolet, eli 44 prosenttia 18–29-vuotiaista haluaisi lisätietoa internetyhteyksien ympäristöystävällisyydestä.

  Valokuitu on ekologisin vaihtoehto ja varma investointi tulevaisuuteen.

  Valokuitu on tulevaisuudenkestävä investointi

  - Ympäristöstä huolehtiminen on tänä päivänä useilla meistä mielessä ja moni haluaakin tehdä pieniä muutoksia, joiden avulla voi elää hieman vastuullisemmin ja vähäpäästöisemmin. Pieni, mutta toisaalta suuri muutos voi olla valokuidun käyttäminen omiin tiedonsiirtotarpeisiin. Energiatehokkuutensa ja minimaalisten hiilidioksidipäästöjensä takia valokuitu onkin ympäristötietoisen valinta tulevaisuuden verkkoyhteydeksi. Lisäksi valokuidun rajaton tiedonsiirtokapasiteetti mahdollistaa eri palveluiden käyttämisen digitaalisessa yhteiskunnassa ja se on ainoa tiedonsiirtotekniikka, joka pystyy vastaamaan datamäärien räjähdysmäiseen kasvuun myös tulevaisuudessa. toteaa BLC Telecom Oy:n toimitusjohtaja Marko Jokela.

  Jopa 70 % netin sisällöistä on videoita. Videoiden, nettipelaamisen ja muiden digipalveluiden käytön määrät kasvavat räjähdysmäisesti. Valokuidun nopeus ja tiedon määrän käsittelykyky on ylivoimainen. Valokuitu tarjoaa tasaisen ja vakaan yhteyden, jonka nopeus on AINA se mitä luvataan. Valokuitu mahdollistaa niin elokuvien striimaukset kuin häiriöttömät verkkokokoukset kotona. Pienillä teoilla on mahdollista vaikuttaa omaan hiilijalanjälkeen. Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tutkimuksen mukaan mobiiliyhteyksien sähkönkulutus on reilusti yli kaksinkertainen valokuituun verrattuna.  

  - On tärkeää ymmärtää, että sähkönkulutus kasvaa mobiiliyhteyksissä siirrettävän datamäärän mukaan. Tässä kiinteät yhteydet ovat mobiililaajakaistaa energiatehokkaampia, eikä datamäärän kasvu kiinteässä verkossa nosta sähkönkulutusta samalla tavalla. Monelle tulee yllätyksenä, että mobiililaajakaista vie sähköä huomattavasti kiinteää laajakaistaa enemmän, kertoo Jokela.

   

  LISÄTIETOJA

  Finnet-liitto teetti Vastakaiku-tutkimusyhtiöllä kuluttajatutkimuksen valokuidusta ja verkkoyhteyksistä joulukuussa 2022. Kohderyhmänä olivat 18–79-vuotiaat suomalaiset. Vastaajia kyselyssä oli 1 000.

  Tietoa päästölaskennasta

  Finnet-liitto ry jäsenineen sekä Valokuitunen Oy ja Valoo teettivät hiilijalanjälkilaskelman Green Carbon -tutkimusyhtiöllä talvella 2022 - 2023. Valokuituverkon hiilijalanjälkilaskenta valmistui vuonna 2023. Laskenta on suoritettu vuoden 2021 tietojen pohjalta laskettujen keskiarvojen perusteella.

  Laskennassa huomioitu valokuituverkko koostuu runkoverkosta, paikallis- ja alueverkosta sekä liityntäverkosta, mukaan lukien tilaajayhteydet. Laskennassa yksi yksikkö on yhden kotitalouden osuus valokuituverkosta ja yhden teratavun osuus valokuituverkossa siirretystä datamäärästä. Laskennan yksikkö sisältää kaapelit, laitetilat sekä verkkolaitteet. Laskennassa valokuituverkon elinkaaren pituutena on käytetty 50 vuotta, vaikka todellinen elinkaaren pituus saattaa olla pidempi.

  Loppukäyttäjän päätelaitteita (älypuhelin, tietokone, televisio yms.) ei ole huomioitu laskennassa.

  Lähteet:
  Sitra, keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki
  Henkilöliikennetutkimus 2016
  Traficomin tutkimus virrankulutuksesta
  Raportti valokuidun elinkaaripäästöistä

  Tee digiloikka ja tilaa valokuitu savonlinnalaiselta BLC Telecomilta! 

  Kotimaisen ja ympäristöystävällisen valokuitupalvelun voit tilata suoraan verkkopalvelustamme:

  Tarkista saatavuus ja tilaa nyt