<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1335718923188186&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Hae sivustolta

Aloita kirjoittamalla vähintään 3 merkkiä

  Valokuitu vs. mobiiliyhteys

  Moni pohtii, miten valokuitu eroaa mobiiliyhteydestä? Kannattaako kotiin tilata valokuitu, jos tähän asti on pärjätty mobiiliyhteyksien varassa?  

  Meidän mielestämme ehdottomasti kannattaa. Tulevaisuudessa tiedonsiirrossa käytettävät datamäärät tulevat yhä kasvamaan huimasti. Valokuidulla varmistat itsellesi nopean ja varman laajakaistayhteyden sekä tänään että tulevaisuudessa. Valokuidulla saat useita hyötyjä mobiiliyhteyksiin verrattuna. 

  Oma nopea nettiyhteys

  Tärkein hyöty valokuidusta on nopea ja katkeamaton nettiyhteys. Valokuitu ei ole jaettu yhteys ja siksi sen laatuun eivät vaikuta käyttäjämäärien ruuhkahuiput. Valokuidulla saat siis oman kaistan nettiin, jota et jaa kenenkään muun kanssa, toisin kuin mobiiliverkossa. Valokuidun toimintaan ei myöskään vaikuta säätila, vaan valokuitu mahdollistaa katkeamattoman yhteyden. Valokuidulla toteutettu laajakaista on varmatoiminen ja aidosti nopea - yhteysnopeus ei heittele verkon käyttäjämäärän mukaan.

  Infograafi_4_internet on tärkeä

   

  Koko kodin tietoliikennetarpeet ilman häiriöitä

  Mobiiliyhteys vaatii usein laitekohtaiset liittymät, kun yhdellä valokuituliittymällä voit hoitaa koko kodin tietoliikennetarpeet myös tulevaisuudessa ja nopeutta pystytään tarvittaessa nostamaan. Pätkivä ja hidas nettiyhteys aiheuttaa nopeasti ongelmia esimerkiksi suoratoistopalveluiden käyttöön tai videopuhelujen laatuun. Valokuidun avulla kaikki perheenjäsenet voivat käyttää eri palveluita yhtä aikaa ilman nettiyhteyden hidastumista tai pätkimistä.

  Vaikka suomalaiset pitävät toimivaa verkkoyhteyttä suuressa arvossa, lähes kolmannes kärsii kotona hidastelevasta tai pätkivästä verkkoyhteydestä. Finnet-liiton tutkimuksen mukaan mobiiliyhteyksien käyttäjät kokevat yli kaksi kertaa yleisemmin verkkohäiriöitä kuin valokuidun käyttäjät.*

  Symmetrinen yhteys

  Valokuitu on symmetrinen yhteys eli se lähettää ja vastaanottaa dataa samalla nopeudella. Sen ansiosta internetin käyttö on sujuvampaa ja sujuu ilman pätkimistä. Mobiiliyhteyksien varassa voi olla suuriakin eroja nopeudessa datan lähettämisen ja vastaanottamisen välillä. Tällä hetkellä symmetrisyys on erityisen tärkeä ominaisuus heille, jotka soittavat verkkopuheluita tai käyttävät videoneuvottelupalveluita sekä heille, jotka pelaavat tietokone- tai konsolipelejä internetyhteyden varassa. Symmetrinen yhteys mahdollistaa toimivan ja tehokkaan etätyöskentelyn, opiskelun sekä viihdepalveluiden käytön.

  E-urheilussa valokuidun hyödyt mobiiliyhteyteen verrattuna ovat selvät. E-urheilussa jopa millisekuntien viiveet vaikuttavat olennaisesti pelikokemukseen. Valokuidulla voidaan varmistaa mahdollisimman pieni viive eli pingi. Mobiiliyhteyksissä viiveet ovat usein moninkertaiset valokuituun verrattuna ja valokuituyhteydellä pelaavat saavatkin huomattavaa etua peliinsä.

  Infograafi 3_kerran valokuitu aina valokuitu

  Valokuidun pitkä elinkaari ja ekologisuus

  Valokuitu mahdollistaa parhaiten tulevaisuuden kasvavat datamäärät, sillä valokuidun kapasiteetti tiedonsiirrossa on lähes rajaton. Valokuidun elinkaari onkin pitkä ja se takaa jopa vuosikymmeniksi toimivan yhteyden. Mobiiliyhteyksien elinkaari on huomattavasti lyhyempi ja se vaatii yleensä useammin laitteiston päivitystä. Valokuidun pitkä elinkaari tekeekin siitä ympäristöystävällisemmän vaihtoehdon.

  Jatkuvasti kasvava datan kulutus lisää myös energian kulutusta. Valokuituverkko kuitenkin kuluttaa energiaa moninkertaisesti vähemmän kuin mobiilitekniikalla toteutettu verkko**.

  Valokuidun vaikutus kiinteistön arvoon

  Valokuituverkko on kiinteä osa tämän päivän infraa samoin kuin maantiet, vesi ja sähköverkko. Valokuituliittymä on panostus omaan asumismukavuuteen ja kiinteistön arvoon, sillä kiinteistö, jossa on valokuitu valmiina, on todennäköisesti houkuttelevampi uutta kotia etsiville kuin koti ilman valokuitua.

  5G-verkkokin tarvitsee valokuitua

  Kannattaa myös muistaa, että 5G-verkkokaan ei toimi ilman valokuituverkkoa. 5G-yhteydet eivät synny langattomasti nykyisillä – saati tulevaisuuden – tiedonsiirtomäärillä, vaan 5G-tukiasema vaatii valokuituyhteyden.

  BLC_telecom_valokuituTulevaisuudessa tiedonsiirtotarpeet tulevat yhä kasvamaan. Valokuituyhteydellä varmistat, että kotisi nettiyhteys pysyy ajan tasalla myös tulevaisuudessa. Varmista kotiisi nopea ja katkeamaton laajakaista ja tilaa valokuitu nyt.

  Tarkista saatavuus ja tilaa nyt

   

  *Finnet-liiton Suomi tarvitsee kuitua -hanke teetti Kantarilla tutkimuksen valokuidusta ja verkkoyhteyksistä maaliskuussa 2021. Kohderyhmänä olivat 15–79-vuotiaat suomalaiset. Vastaajia kyselyssä oli 1050.

  ** M. Forzati and J. Li, “Infrastrukturval för att nå Sveriges bredbandsmål – en teknoekonomisk
  studie”,
  Rise Research Institutes of Sweden rapport, Stockholm, 2019. www.ri.se/