<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1335718923188186&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Hae sivustolta

Aloita kirjoittamalla vähintään 3 merkkiä

  Lukkoseppäharjoittelijan paikka BLC Turvassa puhalsi Esan uran uusille vesille

  esa-kyotikki-4Vantaalaista Esa Kyötikkiä naurattaa, kun hän muistelee muutaman vuoden takaista työmatkaansa junassa. Mies seisoi junavaunuja yhdistävässä välikössä, junan wc:n läheisyydessä. 

  – Jostain syystä wc:n lukko oli rikki, eikä ovea saanut enää auki, kun sen laittoi kiinni. Minulla sattui olemaan taskussa monitoimityökalu, jolla sitten availin ihmisille ovea. Minusta tuli nopeasti junavaunun suosituin henkilö wc-portsarina.

  Tapahtumaa voi pitää jonkinmoisena enteenä, sillä Esa opiskelee parhaillaan BLC Turvassa oppisopimuksella lukitusasentajaksi eli tuttavallisemmin lukkosepäksi. 

  – Aloitin opiskelun lukkosepäksi ammatillista aikuiskoulutusta järjestävässä Taitotalossa vuoden 2021 alussa. BLC Turva tuli tutuksi harjoittelun tiimoilta, ja oppisopimuskoulutuksen yrityksessä aloitin tämän vuoden tammikuussa.

  Esan oppisopimuskoulutus kestää kaikkiaan 1,5 vuotta. Tutkinnon suorittaminen tapahtuu pitkälti töitä tehden joko itsenäisesti tai asentajaparin kanssa.

  – Homma on mielestäni toiminut hyvin. Sellaisissa töissä, jotka katsotaan liian haastaviksi, niin luonnollisesti on kaveri mukana. Kaverit ovat opastaneet hyvin ja asiallisesti.

  esa-kyotikki-2

  Alanvaihtajaksi varttuneessa iässä

  Itseään 55+-ikäiseksi kutsuva mies toteaa olevansa tyytyväinen uskaltauduttuaan vaihtamaan ammattia myöhemmällä iällä, sillä aikaisempi työ valomainosten parissa ei enää motivoinut. 

  – Olin jo vuosia kaivannut työelämääni uutta kipinää ja sitä, että pääsen liikkumaan ja olemaan kontaktissa ihmisten kanssa. Lisäksi halusin tehdä töitä käsilläni ja nähdä työni jäljen.

  Valomainosalalla eri tehtävissä 30 vuotta toiminut Esa sanoo, että lukkoseppäkoulutukseen hakeutuminen ei ollut kuitenkaan hetken mielijohde, vaan ammatti oli kiinnostanut häntä jo pitkään. Korona ja sitä seurannut lomautus puhalsivat myötätuulta päätökseen – onneksi.

  – Viimeiset työvuodet elin aika kovassa stressissä. Nyt lähden joka aamu tyytyväisenä töihin, BLC Turvan Vantaan Petikon toimipisteessä työskentelevä Esa kertoo.

  Omiksi vahvuuksikseen lukkoseppänä Esa nimeää kädentaitojen ohella hyvät hermot ja ihmissuhdetaidot.

  – Kun toimimattomaan oveen kyllästynyt asiakas potkii ovea, on kyettävä kommunikoimaan rakentavasti, tuleva lukkoseppä velmuilee.

  esa-kyotikki-3Monipuoliset työmahdollisuudet kiinnostavat

  Esa on suunnannut työelämässä selvästi tyynemmille vesille. Hänellä ei ole mitään negatiivista sanottavaa uudesta työyhteisöstään.

  – Minut on otettu täällä hyvin vastaan ja kaikki työkaverit ovat mukavia. Ikänikään ei ole osoittautunut minkäänlaiseksi esteeksi. Ja kyllähän se on omasta päänupistakin kiinni, että osaa ottaa oppia vastaan itseään selvästi nuoremmilta.

  Myös lukkosepän työ on juuri sitä, mitä Esa odottikin: vaihtelevaa, itsenäistä ja ihmisläheistä. Hän sanoo nauttivansa siitä, että oppii koko ajan uusia lukitusmaailman kommervenkkeja ja pääsee ratkomaan lukitukseen liittyviä ongelmia.

  – Pidän esimerkiksi puun ja metallin työstämisestä, jota tehdään asennusten yhteydessä. Samoin tykkään sähköisiin lukitusjärjestelmiin liittyvistä töistä, sillä minulla on sähköasentajan koulutus. En halua kuitenkaan vielä tässä vaiheessa juuttua johonkin ammatin tiettyyn osaamisalueeseen.

  Jos asiat menevät suunnitelmien mukaan, Esa uskoo tekevänsä vielä hyvän pituisen uran BLC Turvassa. Hän sanoo, että iso talo tarjoaa lukkosepälle paljon vaihtoehtoja.

  – Talon sisällä voi suuntautua ja erikoistua itseään kiinnostaviin työtehtäviin. Kaiken kaikkiaan olen saanut tästä alanvaihdoksesta uutta virtaa elämäni kaikille osa-alueille. Suosittelen ammattia lämpimästi kaikille, jos vähänkin kiinnostaa!

  Kiinnostaako sinuakin vaihtaa alaa?

  Tutustu BLC Turva Akatemiaan. Se on lukitus- ja turvatekniikan alan rekrykoulutusohjelma, missä pääset opiskelemaan alaa yrityksen ammattilaisten parissa.

  Tule töihin BLC Turvalle