<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1335718923188186&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Hae sivustolta

Aloita kirjoittamalla vähintään 3 merkkiä

  Yksikönpäällikkö Kari Asikainen jää eläkkeelle – pitkän uran varrelta riittää tarinoita

  BLC-Turva-kari-asikainen-5798Eläkkeelle jäävän yksikönpäällikkö Kari Asikaisen uralle mahtuu mielenkiintoisia käänteitä ja tarinoita.

  Kun juuri armeijasta kotiutunut imatralainen Kari Asikainen, 62, soitti syksyllä 1982 Imatran Lukkohuollon Jaska Pakariselle ja kysyi työpaikkaa, hän ei tiennyt, että puhelu johtaisi neljän vuosikymmenen mittaiseen uraan turva- ja lukitusalalla. Nyt samainen mies jää eläkkeelle BLC Turvan Imatran toimipisteen yksikönpäällikön tehtävistä. 

  – Jaska sanoi palkkaavansa työntekijän Lappeenrannasta. Yllätyin kovasti, kun hän soitti myöhemmin ja ilmoitti sittenkin ottavansa minut, Kari muistelee ”kohtalokasta” puhelinsoittoa. 

  Karin ura on siinäkin suhteessa poikkeuksellinen, että hän on työskennellyt käytännössä koko ajan samassa yrityksessä: mies on siirtynyt yrityskaupoissa vanhana työntekijänä aina uuteen yritykseen. Lukkohuolto myytiin Hela ja Lukko oy:lle vuonna 1984, josta puolestaan tuli osa Lukkorengasta vuonna 1999. BLC-konserniin Lukkorengas liitettiin vuonna 2009 tehdyssä kaupassa. Vuodesta 2013 alkaen yritys on tunnettu nimellä BLC Turva Oy. 

  – Suomen johtavaksi lukitus- ja turva-alan yritykseksi kasvanut työnantaja on tarjonnut ammatillisia haasteita ja mielenkiintoisia töitä. Jatkuvasti olen saanut jotain puolta opiskella. Ja vaikka ala on sama, yksikään työpäivä ei ole ollut samanlainen, Kari listaa syitä, miksi on viihtynyt samalla työnantajalla. 

  Kari lisää, että iso merkitys työssä viihtymiseen on ollut asiakkailla, joista osan kanssa on takana pitkä yhteinen taival. Samoin työporukalla on ollut osuutensa siinä, että töihin on ollut mukava mennä. Yksi läheisimmistä kollegoista on ollut Lappeenrannan toimipisteessä työskentelevä Jari Ahokainen. 

  – Yhtä aikaa aloitimme asentajina, minä Imatralla ja Jari Lappeenrannassa. Samaan aikaan meistä tuli myös yksikönpäällikköjä vuonna 1992. Välimatka kaupunkien välillä on lyhyt, joten olemme tehneet paljon yhteistyötä ja saaneet tukea toisiltamme matkan varrella. 

  Lukitusalalla ero entiseen on kuin yöllä ja päivällä  

  Alalla vaadittavat kädentaidot, kuten avainten valmistamisen ja lukkorunkojen kokoamisen, alun perin sähköasentajaksi valmistunut Kari opetteli kirjaimellisesti tekemisen ja toistojen kautta. 

  BLC-Turva-vanhat-avaimet-6381

  – Kun sanoin Jaskalle, että en osaa, hän antoi minulle laatikollisen osina olevia lukkorunkoja ja sanoi: ”Pistä kasaan”. Kun homma alkoi sujua, pääsin ajamaan keikkaa eli korjaamaan ja asentamaan lukkoja kaupungissa ja maakunnassa. Työ tuntui hyvältä ja mikä parasta: ala vain sattui sopimaan minulle. 

  Ei siis ihme, että Hela ja Lukon toimitusjohtaja Unto Kontron soitto ja toteamus ”siun pakettiautolle tarvitaan uusi kuski” aiheutti miehelle ylimääräisiä sydämentykytyksiä, sillä hän luuli saavansa lopputilin. Toisin kävi – Karista tuli yksikönpäällikkö. 

  – Yksikönpäällikkönä työnkuvani muuttui, mutta onneksi olen päässyt paperitöiden vastapainoksi säännöllisesti myös kentälle. 

  Verratessaan uransa alkuaikoja tähän päivään Kari sanoo eron olevan kuin yöllä ja päivällä. Mekaaniset lukot saivat haastajan 1980-luvun puolivälissä, jolloin ensimmäiset sähkölukot tulivat markkinoille. Nykyisin sähkölukitus on arkipäivää. Perinteiset avaimet ovat jäämässä pois, ja ovista kuljetaan käyttämällä muita tunnistimia. 

  – Ylipäätään lukitusjärjestelmät ovat kehittyneet, ja niihin on tullut mukaan etähallintamahdollisuuksia, kulunvalvontaa ja muita älykkäitä ominaisuuksia. 

  Muistorikkaita työvuosia 

  Karin tuntevat luonnehtivat häntä asentajana rautaiseksi ammattilaiseksi ja yksikönpäällikkönä taitavaksi budjetin laatijaksi ja sitkeäksi tarjousneuvottelijaksi. Hän itse kuvailee toimintatapaansa sitoutuneeksi. 

  – Taustalla on ollut ajatus, että työt tehdään aina mahdollisimman hyvin. Vuosikymmenten varrella olemme rakentaneet ison verkoston tuttuja toimijoita, joiden kanssa on touhuttu ympäri maakuntaa erilaisten projektien parissa. 

  Eläkkeellä on aikaa kalastukselle ja metsätöille 

  Millaisena eläkkeelle siirtyvä Kari näkee alan tulevaisuuden? Mies vitsailee, että ala kehittyy niin kovaa vauhtia, että pian ihmisille laitetaan siruavaimet jo synnytyslaitoksella. 

  – Vakavasti puhuen, uskon, että mekaaniselle lukituksellekin on edelleen tarvetta. Abloy Classic keksittiin 130 vuotta sitten ja pysyy markkinoilla toisen mokoman. Perinteisellä riippulukolla saadaan lukittua edullisesti ja helposti esimerkiksi soutuveneitä ja muita vastaavia kohteita. 

  Tulevia eläkevuosiaan Kari odottaa mielenkiinnolla. Maaseutuasunnolla riittää tekemistä, kuten polttopuiden tekoa ja metsän raivausta.  

  – Lisäksi tykkään käydä kalassa ja syksyisin hirvimetsällä. Lapsenlapsia on kaksi, ja heidän kanssaan tulee varmasti puuhattua enemmän. 

  Kapula siirtyy Mika Lassilalle

  Kari kiittää menneistä vuosista sekä työkavereitaan että asiakkaitaan ja sanoo siirtävänsä viestikapulan mielellään seuraajalleen. Karin saappaisiin Imatralla hyppää Mika Lassila. Mika on työskennellyt BLC Turvalla vuodesta 2012 alkaen ja viimeiset neljä vuotta työnjohtajana.  

  BLC-Turva-kari-ja-mika-5975– Kiitos Kari kaikista opeista ja neuvoista, joita olen sinulta saanut. Olen nähnyt todella läheltä tämän yksikön pyörittämistä ja saanut siitä hyvät eväät jatkoa varten. Arvostan suuresti sitä työmäärää, mitä olet meidän kaikkien eteen tehnyt. Nyt on se aika, kun pääset nauttimaan ansaituista eläkepäivistä. 

  BLC-Turva-Kari-ja-Mika-6077

  Kaipaatko lisätietoja tai opastusta turva-asioissa?

  Ota yhteyttä:
  Mika Lassila
  044 561 8148
  mika.lassila@blc.fi

  Aiheet: