<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1335718923188186&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Hae sivustolta

Aloita kirjoittamalla vähintään 3 merkkiä

  Lukituksen monet kasvot

  Avaamme lukkoja päivittäin useita kertoja. Avain kääntyy lukossa niin rutiinilla, että harvoin tulee pohdittua lukkojen huollon ja uudistamisen tarpeita. Lukituksen huoltaminen sekä ennakoiva ja huolellinen turvallisuussuunnittelu on kuitenkin olennaisen tärkeää, kun kyseessä on oma ja perheen turvallisuus.

  Nyrkkisääntönä patenttisuojan päättyminen on selkeä merkki uusimistarpeesta. Taloyhtiöissä lukituksen uudistaminen tapahtuu perinteisesti isojen saneerausten yhteydessä. Silloin lukitus voi olla vuosikymmeniä vanha ja sen patenttisuoja vanhentunut hyvän aikaa sitten.

  Patentin vanhentumisen jälkeen avaimista on helppo teettää kopioita ilman tarvetta todistaa, että siihen on oikeus. Kun avaimia voi teettää kuka tahansa, tehdyistä avaimista ei myöskään pidetä kirjaa. Näin ollen avainhallinta vaikeutuu eikä kellään ole varmaa tietoa, kuinka monta avainta on tehty, kadonnut tai jäänyt palauttamatta.

  Asunnon lukon voi sarjoittaa uudelleen, mutta karuun jääneet avaimet toimivat edelleen yhteiskäyttötiloissa kuten ulko-ovissa ja varastoissa. Taloyhtiön murtoturvallisuus on silloin heikoissa kantimissa.

  Kerran vuoteen olisi hyvä pyytää lukkoseppä huoltamaan taloyhtiön lukkorungot ja kertomaan vinkkejä turvallisuustason ja käyttömukavuuden parantamiseen. Kun lukituksen uusiminen on ajankohtaista, asiantuntijat osaavat parhaiten arvioida sopivan lukitusjärjestelmän kuhunkin kohteeseen. Lukitsemiseen on nykypäivänä monenlaisia vaihtoehtoja.

  Taloyhtiöille soveltuvia ratkaisuja ovat perinteiset mekaaniset avainjärjestelmät sekä nykyaikaiset digitaaliset ratkaisut tai näiden yhdistelmä.

  Lukitus on investointi. Hyvä turvallisuustaso vaikuttaa positiivisesti kiinteistön arvoon ja sen säilymiseen. Mekaaniset lukkojärjestelmät ovat edullisempia, mutta toisaalta digitaaliset järjestelmät tarjoavat huomattavasti enemmän turvallisuuteen liittyviä ominaisuuksia.

  Vuosien saatossa digitaaliset järjestelmät alkavat tuottaa säästöä erityisesti taloyhtiöissä, joissa avaimia katoaa paljon.

  Monipuolisten turvaominaisuuksien lisäksi digitaaliset järjestelmät tuovat mahdollisuuksia kiinteistöautomaation puolelle ja lisäävät käyttö- ja asuinmukavuutta. Kulunohjauksen ansiosta esimerkiksi yhteisten tilojen lukot on mahdollista ohjelmoida niin, ettei tiloihin ole pääsyä yöaikaan. Urakoitsijoiden avaimiin voidaan taas ohjelmoida pääsy kiinteistöön ainoastaan työaikaan.

  Digitaalinen lukitus toimii myös ilkivaltaa ennaltaehkäisevänä tekijänä, sillä avaimen kanssa liikkuvista jää aina jälki ja tietoja voidaan tarvittaessa tarkastella jälkikäteen.

  Sekä mekaanisen että digitaalisen lukituksen voi yhdistää oviautomatiikkaan, jolloin ulko-ovi avautuu automaattisesti, kun lukko avataan. Näin helpotetaan esimerkiksi liikuntarajoitteisten tai lastenvaunujen kanssa liikkuvien arkea.

  Suosittelenkin ottamaan seuraavan yhtiökokouksen asialistalle lukituksen. Pysähtykää yhdessä pohtimaan, millaisia tarpeita yhtiöllä on lukitukseen sekä kiinteistö- ja oviautomatiikkaan liittyen nyt ja tulevaisuudessa? Kuinka vanha lukitusjärjestelmä yhtiössä on käytössä ja onko kaikki avaimet tallella?

  Lukituksen uudistamisen aika voi olla juuri nyt.

   

   

  Aiheet: